Yrityksen
myynti
Yrityksen myynti: katso myyjän muistilista
1. Varaa riittävästi aikaa yrityksen myyntiprosessiin
Yrityksen myyntiprosessissa oma aikansa pitää varata yrityskaupan suunnittelulle ja käytännön toimille sekä osaamisen ja vastuun siirtämiselle eteenpäin, jotta uusi omistaja pääsee jatkamaan yrityksen toimintaa.
Esimerkiksi pelkästään yrityksen myyntiä edeltäviin rakennejärjestelyihin (ks. kohta 2) on hyvä varata puoli vuotta, mikäli päädytään käyttämään jakautumista tai sulautumista. Lisäksi aikaa tarvitaan yrityskaupan suunnitteluun ja verotuksen optimointiin. Myös neuvotteluvaihe arvonmäärityksineen vaatii yleensä kuukausia.
Vähänkään monimutkaisempaan yrityksen myyntiprosessiin olisi hyvä varata jopa kolmesta viiteen vuotta. Käytännössä tämä ei ole aina mahdollista, jolloin priorisoidaan tärkeimmät toimet.
2. Valmistele yritys myyntikuntoon
Ennen yrityksen myymistä on järkevää tehdä ennakkovalmisteluita. Voimme auttaa yrityksen arvon nostamisessa (tutustu kasvupalveluihimme) tai tehdä omaisuus, omistus- ja rakennejärjestelyjä.
Varmista ostajia houkutteleva yritysmuoto
Omistus- ja yritysrakenteen selkeyttäminen
Hyvä hallinto nostaa yrityksen arvoa
Yrityksen taloushallinto, sopimukset, pöytäkirjat, muu dokumentointi ja järjestelmät kannattaa laittaa ajan tasalle hyvissä ajoin ennen yrityksen myymistä, myös sen vuoksi, että näillä toimilla pystytään vaikuttamaan myyntihintaan. Varmista, että kaikki immateriaalioikeudet ovat siirtyneet työntekijöiltä ja omistajayrittäjiltä yritykselle. Dokumentoi myös tärkeät prosessit ja tuotteet.
Mitä paremmin hallinto on suunniteltu ja dokumentoitu, sitä parempi myyntihinta on mahdollista saada. Mahdolliset puutteet selviävät ostajan teettämässä due diligence -tarkastuksessa, jolloin ostaja pyrkii laskemaan kauppahintaa ja vaikuttamaan kaupan ehtoihin.
Sitouta avainhenkilöitä
3. Tee arvonmääritys ajoissa, jotta voit vaikuttaa arvonmuodostumiseen
Suosittelemme myös myyjää teettämään arvonmäärityksen riippumattomalla, ulkopuolisella asiantuntijalla. Vaikka yrityksen myynti siintäisi vielä kaukana tulevaisuuden suunnitelmissa, arvonmääritys kannattaa tehdä heti, koska silloin jää enemmän aikaa arvon nostamiseen.
Kasvuyrityksille suosittelemme arvonmääritystä säännöllisesti esim. viiden vuoden välein. Arvonmääritys on osa viisasta omaisuudenhallintaa: on hyvä ymmärtää mistä yrityksen arvo muodostuu ja miten siihen voi vaikuttaa.
Isommissa yrityskaupoissa on yleistynyt myyjän teettämä vendor due diligence -tarkastus, jolla varmennetaan yrityksen myyntikunto, jolloin mahdolliset puutteet ehditään korjata ennen ostajan due diligence -tarkastusta. Samalla myyjä valmistautuu vastaamaan ostajan tietopyyntöihin, mikä keventää varsinaista DD-vaihetta.
4. Kartoita yrityskaupan toteutustavat, ennakoi verotus ja valmistaudu neuvotteluihin
Ennen neuvotteluvaihetta on tärkeää kartoittaa yrityksen tilanteeseen soveltuvat yrityskaupan toteutustavat kustannuksineen ja riskeineen sekä valmistautua myyntineuvotteluihin.
Osake- ja liiketoimintakaupan eroihin voit tutustua tarkemmin erillisessä asiantuntija-artikkelissamme. Yleensä osakekauppa on myyjälle edullisin ja helpoin vaihtoehto, mutta myyjän kannattaa pysyä avoimena myös muille vaihtoehdoille. Nykyisin on tavallista päättää yrityskaupan toteutustapa vasta osana myyntineuvotteluja, kun ostaja on tehnyt kohteelle due diligence -tarkastuksen.
Kun kaupan toteutustapa on valittu, voidaan selvittää lopulliset veroseuraamukset ja optimoida verotus. Valitulle toteutustavalle kannattaa hakea Verohallinnolta sitova ennakkoratkaisu.
Voimme auttaa yrityksen myyntiprosessin suunnittelussa ja läpiviennissä sekä toimia myyjän neuvonantajana yrityskauppaneuvotteluissa.
5. Neuvottele kauppakirja ehtoineen sekä muut sopimukset
Yleensä varsinaisia myyntineuvotteluja edeltävät aie- ja esisopimus sekä ostajan due diligence -tarkastus. Allekirjoittakaa salassapitosopimus viimeistään ennen DD-tarkastusta, sillä siinä pureudutaan luottamuksellisiin tietoihin ja liikesalaisuuksiin.
Kun myyntihinnasta on löydetty yhteisymmärrys, laaditaan kauppakirjat ehtoineen sekä muut tarvittavat sopimukset ja pöytäkirjat. Sopimusten ja ehtojen laatimisessa ostajalla ja myyjällä on omat intressinsä. Myyjän kannattaa kiinnittää erityistä huomiota mm. vastuiden siirtymiseen ja vastuunrajauksiin, maksuehtoihin ja muihin kaupan tai lisäkauppahinnan toteutumiseen vaikuttaviin ehtoihin. Kauppakirjaan kannattaa kirjata kaikki osapuolten välillä sovitut ehdot. Määritelkää myös toimintamalli mahdollisissa riitatilanteissa.
Kauppakirja ehtoineen on yrityskaupan tärkein dokumentti, joten sen laatimisessa ja tarkastamisessa kannattaa käyttää ulkopuolista asiantuntijaa. Jos myyjä jatkaa kohdeyhtiön tai uuden perustettavan yhtiön osakkaana, myös osakassopimus on kriittinen.
Yrityksen myynti onnistuu parhaiten huolellisen valmistelun tuloksena
Kysy lisää yrityksen myymisestä: varaa ilmainen konsultaatio
Kysy lisää yrityksen myynnistä ja yrityskauppaan valmistautumisesta Elinkaaren asiantuntijoilta! Halutessasi voit varata ilmaisen etäkonsultaation, jossa asiantuntijamme vastaa yrityskauppaan liittyviin kysymyksiisi ja kartoittaa yrityksenne tilannetta.